Eskimeyen çılgınlık: Dövme
Dövme sanatının bugün nasıl ortaya çıktığı hakkında birçok teori ve kanıtlar vardır. İlkçağlardan günümüze kadar insanoğlu birçok aleti ve figürleri dövme yapmak için kullanmış ve onlara farklı manalar vermiştir. Mesela dövmenin bazı kabileler tarafından süs olarak yapıldığı, dövme yapılan kişiyi kötü ruhlardan ve hastalıklardan koruduğuna inanıldığı biliniyor…
Kadıköy Bahariye Caddesi’nde bulunan Lithium Tattoo Studio’sunda : Umut Kıran ile dövme hakkında bilinmeyenleri konuştuk. Dövme sanatçısı olmasının yanı sıra aynı zamanda ressamlık da yapan Kıran’a, son zamanlarda giderek yaygınlaşan ve büyük, küçük herkes tarafından yaptırılmaya başlanan dövmeler hakkında merak edilen her şeyi sorduk…
Çekmeköy Life 15. sayı Temmuz / Ağustos 2013

Özgür Özkaya

Dövme nedir, nasıl yapılır?

Dövme, deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boyanın farklı teknikler ile alt deri yüzeyine kadar işlemesi ile oluşur. Alt deriye ulaşmak için kullanılan makine sivri ucuyla vücuda küçük delikler yarıklar oluşturur. Açılan bu delik ve yarıklara makine ile boya maddesi enjekte edilir…

Dövme yaptıran kişinin özellikleri neler?

Her kesimden insan dövme yaptırıyor. Farklı iş kollarına mensup avukat ve doktor gibi geniş bir yelpazedeki meslek gruplarından insanlar gelebiliyor. Eskiden biraz marjinal kalıyordu dövme yaptırmak. Fakat teknolojinin ilerlemesi, iletişim imkanlarının çoğalması ile birlikte bu durum değişti. İnsanlar aileleri ile birlikte dövme yaptırıyor. Hatta bize ailemizin dövmecisi lakabı taktılar…Aile salonumuz bile var…

Kimler dövme yaptırmamalı?

Hemofili, AIDS, kanser, ya da diyabet hastalığı bulunan kişilere dövme yaptırmalarını tavsiye etmiyoruz. Dövme boyalarımız toksin içermiyor. Vücut dokusuna zarar gelmemesi için yurt dışında analiz edilmiş malzemeler kullanıyoruz. İğneler tek seferlik kullanımı kapsıyor. Aynı iğne ile değişik müşeterilerimize dövme yapmıyoruz… Ürünlerimizin fizyolojik pigmentlere uygun olması en hassas noktamız… Seanslara geçmeden önce kişiye bir form doldurtuyoruz. Böylece müşterilerimizin herhangi bir hastalığı olup olmadığını öğreniyoruz.
Kişi alkol ya da herhangi bir uçucu madde etkisinde ise kesinlikle dövme yapmıyoruz… 18 yaşından küçüklere ebeveynleri kontrolünde dövme yapıyoruz. Aileleri izin vermezse dövme yapmıyoruz.

Dini yönden sakıncalı bulanlar varmı?

Daha önceleri dövme yaptırmanın dini sakıncaları olduğunu söyleyenler vardı. Ancak dövmenin abdest bozmadığının ve bilinçli bir şekilde yaptırıldığında hiçbir mahsuru olmadığının öğrenilmesi ile birlikte
muhafazakar camiada da dövme yaptırmak geçmişe kıyasla daha cazip hale geldi.

Dövme yaptırmak isteyen müşterilere sunulan öncelikler nelerdir?

Müşterilerin ilgi alanına giren konular ya da görseller üzerinden dövmelerimizi tasarlıyoruz. Öncelikle dövme yaptıracak kişilere dövmenin boyutu ve estetik kriterlere uygunluğunu anlatıyoruz…

Dövmesini sildirmek isteyenler neler yapmalı?

Dövme yapmadan önce pişman olunmaması için kişiye tavsiyelerde bulunuyoruz. Öncelikle evli çiftlerin bile birbirlerinin isimlerinin dövmesini yaptırmamalarını, ileriye dönük pişmanlık duymamaları adına kendilerine söylüyoruz. Yine de herhangi bir nedenden dolayı dövmenin izinin geçmesi isteniyorsa lazer ile bu işlemler rahatlıkla yapılabiliyor… Bunun yanında derin işlenmiş ve büyük alanlara yapılmış dövmeler ne yazık ki silinemiyor. Lazerle sildirmek yerine, üstüne başka dövme yapılarak görünüm değiştirilebiliyor…

Dövme yapım süresi ne kadardır?

Dövmenin yapım süresi, çizime, boyutlarına ve detaylarına göre değişir.Küçük dövmeler 15 ile 45 dakika arasında yapılabilir. Bazı dövmeler yıllarca sürebiliyor. Çok büyük dövmeleri seans seans yapıyoruz. Bazı müşterilerimiz buraya aylarca geliyorlar.

Dövme yaptırdıktan sonra bakım için neler yapılmalıdır?

10 günlük bir bakım aşaması mevcuttur. Dövme yapılan bölge 10 gün boyunca temiz tutulmalıdır. Dövme bakımı yapılmadığı takdirde renkler solabilir veya dövme silinebilir. 24 saat süresince duş alınmamasını tavsiye ediyoruz. 2 hafta denize girilmemeli ve solaryum yada güneş yanıklarından korunmalıdır.

Renkli dövme ile siyah dövmenin farkları nedir?

Renkli dövme ile siyah gölgeli dövmeler arasında belirgin bir fark olduğunu söylemek zordur. Dövme yaptırmayı düşünenler, ten rengine göre renkli veya renksiz olmasına karar verebilirler. Örneğin ten rengi koyu olan kişilere renkli dövme tavsiye etmiyoruz…

Kilo alıp vermek dövmenin şeklini bozar mı?

Kilo alıp vermek dövmenin şeklini bozabilir. Dövmenin yapıldığı bölgeye bağlıdır. Örneğin kol bölgesinde olan bir dövmede, kolun 10 cm den fazla kalınlaşması veya incelmesi durumunda bozulmalar oluşabilir veya dövmenin renkleri ve şekli iç içe geçebilir…

Dövme fiyat aralıkları nasıldır?

Dövmecilik Meslek Odasının belirlediği bir fiyat tarifesi vardır. Örneğin kullandığımız makinelerin açılışı 150 TL’dir. Portre tarzı dövmelerin santimi 15TL’den, siyah gölgeli dövmeler 5TL’den, renkli dövmeler ise 10TL üzerinden hesaplanabilir.

Dövme yaptıracaklara tavsiyeniz neler?

Dövme yaptıracak olanlara kararlı olmalarını tavsiye ederim. Daha sonraki pişmanlık duyduklarında uygulanacak işlemler uzun sürebilir. Ciddi bir araştırma ve soruşturma yapılmadan dövmelere yönelmemeli. Dövme yaptıracaklar, amatör ortamlarda kesinlikle dövme yaptırmamalı. Mutlaka bir stüdyo ortamında ve alanında uzmanlaşmış kişilerce yaptırılmalı.